5 točk, če želite zastaviti dolgoročen in trajen razvoj spletne prodaje

Spodaj opisujem 5 točk, ki jih priporočam, če vas zanima izdelava spletnih strani in želite s spletno stranjo narediti RESEN IN TRAJEN posel preko interneta.

.

izdelava internetne strani

Na kaj bodite pozorni PRED izdelavo spletne strani:

.

 1. Čimbolj natančno definirajte cilje in namen spletne strani (pri čemer ne bodite neambiciozni in se ne zadovoljite samo s tem, da imate lepo spletno vizitko).
 2. Zastavite kako se bo vaša spletna stran razvijala tudi po tem, ko bo postavljena (ne računajte na to, da boste imeli v prihodnosti vedno več strank, če bo stran ves čas ista (in pritegovala enako število obiskovalcev).
 3. Kateri elementi morajo biti OBVEZNO na spletni strani?
 4. Kako si zastavite plan aktivnosti za razvijanje spletne strani v prihodnosti?
 5. Kako boste merili rezultate svoje spletne strani?

.

Kako definiramo cilje (in namen) spletne strani?

.

Zapisano po domače, so (logični) cilji spletne strani, lahko:

.

 • povečanje prodaje točno določenega produkta (skupine produktov, vsega,…)
 • povečanje baze prejemnikov naših e obvestil
 • povečanje obiskovalcev na spletni strani
 • povečanje sledilcev na družabnih omrežij
 • boljša (učinkovitejša prodaja) akcijskih izdelkov

.

Cilje spletne strani lahko vodimo na 2 načina:

.

 • ročno spremljanje ciljev – v npr. excel razpredelnico zavedemo vsak nov klic, vsako novo prodajo, vsako novo prijavo na email novice,….

.

Primer:

.

evidenca ročno prejetih povpraševanj preko spletne strani
Ena izmed mojih evidenc ročno prejetih povpraševanj preko spletne strani – v tej evidenci, vsak dan, v excellu napišem številko, na koncu meseca pa seštejem število prejetih povpraševanj (rdeči stolpci). V stolpcu A sem zameglil” imena mojih naročnikov, ki jim dnevno posredujem povpraševanja. Konkretno in, da si boste lažje predstavljali: iz vrstice 2 je npr. razvidno, da je moj naročnik, dne 3.11.2016, prejel 6 povpraševanj, ki so priletela iz spletne strani.

.

 • avtomatsko spremljanje ciljev – cilje spletne strani si nastavimo v Google analitiki. Za lead generation spletne strani (spletne strani katerih namen je pridobivati povpraševanja), izdelamo “thank you page”, njen url pa vpišemo v Google analitiko.

.

Primer:

.

nastavljanje ciljev spletne strani
Za to spletno stran imam nastavljeno “thank you” page po vsakem kliku na knof TUKAJ na reklami hitra ponudba, desno. URL thank you strani vnesem v Google analitiko in Google sam meri koliko obiskovalcev je prispelo do “thank you” url-ja. To je število oddanih povpraševanj. Ker imam na spletni strani oddano telefonsko številko, si za čez telefon prejeta povpraševanja, vseeno vodim še ročno evidenco.

.

Uporaben video o tem kako si nastavite cilje v Google analitiki, je prikazan spodaj:

.

.

Drugi primer nastavitve ciljev, je npr. za spletne strani, ki imajo spletno trgovino. V teh primerih je za ciljni url, namesto “thank you” strani, lahko postavljen kar url “zaključen nakup” ali url “obvestilo o dostavi produkta”, itd…

.

 
.

Kako zastavite strategijo razvoja spletne strani (tako, da bo stran napredovala tudi, ko vas ne bo zraven)

.

Za mnogo, tudi zelo dobrih spletnih strani, vidim, da so mesece (in leta) popolnoma enake. Nobene nove informacije na njih, nobenega novega produkta, nobenega novega blog zapisa, nobene spremembe mesece in leta.

Škoda.

Za delujočimi in prodajno učinkovitimi spletnimi stranmi, deluje nek izdelan poslovni model.

Lahko, da strategija povečevanja vidnosti vključuje ppc oglase (fb, bannerji,..), lahko, dase za spletno stran izvaja “samo” SEO optimizacija spletnih strani (kar precej mojih spletnih strani počne), lahko je zadaj namen pridobivanja zaslužka čez partnerske programe, itd…

V bistvu je vseeno kaj stoji in deluje zadaj.
Važno je, da deluje.

Da se aktivnosti v smeri doseganja ciljev, izvajajo.

.

Dam primer:

.

En moj spletni projekt, Mizarstvo.si, združuje cca. 20 mizarjev in 20 notranjih opremljevalcev iz Slovenije.
Taktika nastopa je SEO in kreiranje vsebin za sodelujoče (v bistvu so na spletni strani redno objavljani nasveti notranjih opremljevalcev in mizarjev ter njihovi dosedanji primeri), spletna stran pa se monetizira na več načinov:

.

.

adsense reklame
Googlove adSense reklame so postavljene na vrh, sredino in dno vsakega novega prispevka, hkrati pa tudi na desno stran (v sidebar). Zaslužek iz naslova klikov na Googlove reklame je odvisen od števila obiskovalcev spletne strani, zato je vedno več SEO optimiziranih vsebin, logična aktivnost takšne spletne strani. Za tovrsten razvoj prodaje oz. rast zaslužka na vaših speltnih straneh je optimizacija internetnih strani zdaleč najboljša pot do zaslužka. Zakaj? Ker sami odločate o tem kdaj in koliko boste ustvarjali vsebin in tudi sami odločate o tem kakšni so vaši SEO cilji. Več: kaj je SEO.

.

 • internetna stran pridobiva nova povpraševanja

.

pridobivanje povpraševanj
Pri vsakem članku na spletni strani, je (zraven reklam), na desni še obrazec za oddajo zanimanja in povpraševanj. Spletna stran Mizarstvo.si ob trenutnem organskem obisku (obisku brez plačljivih oglasov) generira med 300 in 400 povpraševanji na mesec. Spletna stran deluje samo na slovenskem trgu.

.

 • internetna stran trži z objavami novih prispevkov (in povratnimi povezavami) nazaj na spletne strani naročnikov

.

Povratne povezave pomagajo spletnim stranem naročnikov, njihove internetne strani, premakniti višje v Googlu na točno določene, ključne besede. Trg pomembnosti povratnih povezav seveda bolje razumejo tisti, ki jih zanima off site optimizacija.

.

.

onsite offsite seo vodniki

.

Hint: strategijo spletnega nastopa vaše internetne strani:

.

 • NE ZASTAVITE tako, da bodo prodajni rezultati odvisni od količine vašega dela, AMPAK TAKO,
 • da vam spletna stran čez čas omogoča, da se od njene gradnje, sami aktivno umaknete, stran pa raste naprej.

.

Kateri elementi naj na izdelani spletni strani ne manjkajo?

.

O elementih prodajno učinkovito izdelane spletne strani, je na internetu napisano res ogromno.
Ko berem te zapise, jih, odkrito zapisano, preveč med njimi, komplicira.

.

Da spletna stran prodaja, mora v bistvu vsebovati nekaj osnovnih elementov:

.

 • jasno opisane in razumljive produkte (če prodaja storitve, pa pač enostavno opisane storitve)

.

prodaja preko affiliate trgovine
Na spletni strani Omega3.si je v manj kot sekundi jasno, kaj ta ponuja. Omega3.si je affiliate spletna trgovina prehranskih dopolnil, zdrave prehrane, daril in naravne kozmetike in promovira produkte drugih. Prednost takšne trgovine je, da ne potrebuje vodenja zalog, nima stroškov s skladiščem, dostavo, itd…. Obiskovalci pridejo na stran, si ogledajo produkte, preko povezav pa potem produkt kupijo na spletni strani dobavitelja. Omega3.si zato dobi provizijo.

.

 • dokaz kredibilnosti (kontaktne podatke, lokacijo, polni naslov firme, itd….) – primer pokažem kar iz te strani, na kateri se nahajate:

.

.

kontaktni podatki spletne strani
Na moji osebni spletni strani, za razliko od ostalih mojih strani, edino ne prikazujem telefonske številke, ker želim, da mi interesenti najprej napišejo, za kakšno sodelovanje z mano se zanimajo.

.

 • izjave strank in kupcev (po možnosti resnične)

.

izjave strank
Na spletni strani, kjer pridobivam povpraševanja za drsna (notranja) vrata, preprosto vsake toliko, dodam 2 ali 3 izjave kupcev.

.

 • hitro, pregledno in enostavno navigacijo

.

navigacija spletne strani
Na spletni strani vKoraku.si, kjer ponujamo najem spletnih strani, enostavna navigacija vključuje vsega 5 menijev. Povezavo na prvo stran, izjave strank, blog, kontakt in informacijo o nas.

Glede navigiranja po spletni strani (in med meniji), upoštevajte:

.

 • manj menijev je več
 • do najbolj pomembnih podstrani naj ne vodijo več kot trije kliki
 • vse kar je na spletni strani in čemur ne znate definirati namena, zbrišite

.

 
seo mentoriranje

.

Več: Kako optimizirati spletno stran

VeČVeč:

Aktivnosti na spletni strani (po njeni izdelavi)

.

Plan aktivnosti pomeni evidenco reči, ki jih izvajajte zato, da bo spletna stran napredovala:

.

 • v večanju obiskanosti
 • v večanju baze prejemnikov vaših e novic
 • v večanju prodaje
 • v izboljševanju pozicij spletne strani na točno določene besede, itd…

.

Kako poskrbimo za konstantno rast novih obiskovalcev na internetno stran (tudi, ko nehamo z aktivnim delom na spletni strani)?

.

Če plačate za oglas 100€, vam bo to v začetku “vrglo”, x obiskovalcev. Dlje časa, kot se bo vrtela (ista) reklama, bolj bo število obiskovalcev upadalo. Če reklamo umaknemo, število obiskovanj pade na nulo (slika spodaj):

.

obisk spletne strani
Vir slike: Polar design

.

Konstantno rast lahko torej dosežemo na dva načina:

.

 • nenehno plačujemo oglase (in pri tem skrbimo za občasno spreminjanje reklam)
 • pustimo iste reklame (povečujemo pa budžet za oglaševanje)
 • naučimo se naravnega pridobivanja novih obiskovalcev na spletno stran (SEO). Tu je v prvi vrsti najbolj pomembno to, da se naučite pripravljati spletne vsebine tako, da bodo rangirane na prvih pozicijah na prvi strani Googla.

..

Kako (zelo enostavno) povečujemo bazo prejemnikov naših e novic?

.

Bazo prejemnikov e novic, v nasprotju z mnenjem in delom večine, ne povečujemo SAMO s povečano količino vedno na novo napisanih blog zapisov, ampak TUDI tako, da na obstoječih blog vsebinah, vsebino “popravimo” tako, da ta konvertira v več prijav na naš emailing.

Seveda pa je to lažje narediti, ko že imamo nek “konstanten dotok” obiskovalcev na spletno stran in, ko že imamo napisanih in objavljenih nekaj vsebin na blogu.

.

Pokažem spodaj:

.

Preko Search konzole najprej preverite katere vaše strani in blog zapisi so najbolj brani (v recimo zadnjih 30 dneh):

.

analitika obiskovalcev

.

.

Potem v search konzoli določite, da vam naj pokaže najbolj obiskane spletne strani, vključno s položajem v Googlu in vključno s CTR-jem:

.

.

Potem pa si v excell izvozite (ali preprosto zapišite na papir), url-je vaših strani, ki imajo hkrati:

.

 • visoko obiskanost (branost, gledanost)
 • visok CTR in
 • položaj med 11. in 20. mestom

.

Tako boste dobili vaše spletne vsebine, na katere obiskovalci, kljub temu, da se te ne nahajajo na visokih pozicijah v Googlu, vseeno klikajo.

Te vsebine imajo očitno dobre (privlačne) naslove in META opise.
In te vsebine so hkrati priložnost, da na njih začnete z izboljšavo konverzije obiskovalcev v naročnike vaših e novic.

.

Kako naredite to?

.

Če odkrijete v odkritih vsebinah neko zanimivo poglavje, o katerem še imate povedati kaj več, ponudite dodatno vsebino o tisti problematiki v obliki pdf download-a.

.

Poglejte primer (iz mojega zapisa, v katerem sem opisoval celoten postopek za 100% učinkovito spletno oglaševanje s pomočjo bloga):

.

V poglavju, v katerem sem govoril o tem kako ocenimo kakovost zapisane spletne vsebine, sem na koncu poglavja dodal v dolvleko, seznam opornih točk, ki jih je treba upoštevati pri pisanju spletnih vsebin:

.

Samo ta, smiselno umeščena reklama, na vsebini o bloganju, navrže za 34% več prijavljenih na moj emailing. Povezava sicer “spet” kaže na mojo zbirko e vodnikov.

.

Kaj meriti po izdelani spletni strani?

.

Tudi o merjenju rezultatov vsake spletne strani, je napisano na internetu ogromno. V bistvu preveč.

Sam (ker nisem na spletu za to, da zapravljam čas ali, da bi se komu dopadel), v glavnem iz podjetniškega vidika, spremljam rezultate, po spodnjih točkah (ki pa sem jih v bistvu razložil zgoraj):

.

 • zanima me obisk spletne strani (na dan) in pa rast obiska v zadnjem mesecu (napram preteklemu mesecu) – za to uporabljam Google analitiko. Ta podatka me zanimata predvsem za spletne strani, kjer služim z AdSense reklamami.
 • dnevno me zanimajo pozicije za posamezne ključne besede – za to uporabljam SerpLab. Ta podatek me zanima za naročnike, katerim dvigujemo težke ključne besede.
 • na affiliate spletnih straneh me zanima število prodaj (to itak vodijo affiliate ponudniki izdelkov)
 • prirastek novih v e baze pogledam v Mailchimpu
 • občasno pa seveda pogledam še katere moje vsebine so najbolj brane (zato, da na njih izboljšujem konverzijo/učinkovitost).

.