10 nasvetov za kreativno in učinkovito grafično oblikovanje darilnega bona

  1. Večina podjetij že dolgo uporablja darilne bone kot učinkovito marketinško taktiko za pritegnitev pozornosti potencialnih kupcev. Najpogosteje ob prazničnih priložnostih ponujajo darilne kartice, tako da lahko kupci v zameno kupijo izdelke. Toda boni morajo biti edinstveni in impresivni, da bo vaša blagovna znamka lahko vplivala na ciljno občinstvo. V prispevku pogledamo, zakaj je darilni bon pomemben in kako poskrbeti za grafično oblikovanje darilnega bona, da bo resnično delovalo.

Ko se torej bliža praznični čas, so darilni boni eno izmed pogostih daril, ki jih podjetja podarjajo strankam. Tudi posamezniki kupujejo te kartice za svoje prijatelje ali družinske člane kot darilo ob rojstnih dnevih ali drugih priložnostih.

Darilni bon je torej način, da stranke privabite k obisku trgovine in jih spremenite v zveste potrošnike. Lahko rečemo, da ti boni delujejo kot nekakšna kreditna kartica, saj v določenem obdobju lahko izkoristijo darilo ali popust.

Ker ni mogoče poznati vseh specifičnih zahtev za darila, podjetja raje dajejo darilne bone. Prejemnik nato kupi izbrani izdelek in dobi ob predložitvi bona zanj popust.

grafično oblikovanje bona

Kakšna je razlika med darilnimi boni in darilnimi karticami?

Med tema dvema obstaja majhna razlika. Darilni bon je tradicionalno natisnjen na papir ali nekoliko debelejši karton, ki pa se lahko hitro uniči. Medtem ko so darilne kartice natisnjene na plastično površino, ki je bistveno bolj trpežna.

Darilni boni so večinoma namenjeni enkratni uporabi, darilne kartice pa lahko uporabljate večkrat. Darilne bone lahko ponudite kot enkratna darila za rojstne dneve, božič, veliko noč, materinski in očetovski dan, ob maturi in diplomi ter drugih priložnostih.

Prodaja darilnih bonov ali kartic se po celem svetu izjemno povečuje. To je zato, ker boni prejemnikom omogočajo, da v okviru določenega omejenega zneska brezplačno kupijo izdelke po svoji izbiri.

Po nekaterih raziskavah je v ZDA prodaja darilnih kartic v letu 2018 narasla na 160 milijard dolarjev z 91 milijard v letu 2010.

Zakaj je pametno imeti kakovostne darilne bone?

1. Stroškovno učinkovito oglaševanje

Kakovosten darilni bon je zagotovo eden najbolj učinkovitih načinov za dosego množic z minimalnimi stroški.

Vse kar morate storiti je, da se odločite za oblikovanje bona, ki bo pritegnilo vašo ciljno skupino.

2. Orodje za prepoznavanje vaše blagovne znamke

Ustrezno oblikovan bon pomaga prepoznati vašo blagovno znamko. Dizajn lahko prilagodite tako, da ustreza vaši blagovni znamki. Oblikujte tako, da bo darilni bon poskrbel za čustveno povezavo s strankami ali družinskimi člani.

Primer oblikovanje darilnega bona Panheat sončna elektrarna

Podjetje Panheat se ukvarja s precej resnimi dejavnostmi, eden od programov je Panheat sončna elektrarna. Ker mora zato dajati resen, korporativni in uradni vtis na eni strani, a vseeno ljudski na drugi, je bil tudi vrednostni bon oblikovan v skladu s tem. Je precej minimalističen, čist in z veliko belega prostora, a vseeno vključuje vse, kar je potrebno za predstavitev blagovne znamke. Rdeča nit blagovne znamke je element ognja, bistveni del (ki zavzema kar ves sprednji del) pa je logotip in slogan. Ker je bon na voljo v različnih zneskih, je najbolj poudarjena prav višina zneska.

panheat-sončne-elektrarne

Kako učinkovito oblikovati darilni bon?

Zdaj, ko veste, kako pomemben je lahko darilni bon, verjetno razmišljate, kakšno naj bi bilo oblikovanje darilnega bona za vaše podjetje. Vaše novo podjetje lahko oblikuje edinstvene darilne bone za stranke, če upoštevate vaše specifične zahteve.

Ne pozabite, da ljudje hranijo darilne bone pri sebi dlje časa, včasih tudi do zadnjega dne. Do takrat pa je bon z vsemi elementi vaše blagovne znamke pri njih. To pomaga povečati prepoznavnost vaše blagovne znamke.

Spodaj so torej ključni nasveti, ki jih morate upoštevati pri ustvarjanju vašega darilnega bona

1. Spoznajte svojo ciljno publiko

Najprej morate imeti jasno predstavo o tem, na kateri profil stranke ciljate prek vaših darilnih bonov. Iz katerega področja izobrazbe, kulturne, finančnih zmožnosti in demografskega ozadja prihajajo vaše stranke? Ne pozabite, da je bon tudi orodje za promocijo vaše blagovne znamke.

Primer oblikovanje darilnega bona darilni paketi Lepa mami

Malce drugače od ostalih in kreativen je darilni bon za dejavnost darilni paketi Lepa mami. Bon je sicer ravno tako lahko v obliki tiskovine, a vendar je namenjen zgolj prodaji na spletu, saj ne vključuje konkretnega zneska v evrih. Vključuje kodo za popust, logotip, fotografijo izdelka in srčno sporočilce, ki je bistvo prodajnega koncepta Lepa mami.

darilni-paketi-lepa-mami

2. Raziščite vašo konkurenco

Tudi vaša konkurenčna podjetja se trudijo promovirati svoje blagovne znamke z darilnimi boni. Ciljajo na skoraj enak nabor strank. Zato poskrbite za raziskavo darilnih bonov vaše konkurence. Nato ustvarite nekaj, kar izstopa in pritegne vaše stranke.

3. Uporabite kreativne ideje

Preden se lotite oblikovanja darilnega bona, si oglejte nekaj edinstvenih navdihujočih idej za oblikovanje in postavitev. Nič hudega ne bo, če malce pobrskate po spletu in dobite kakšne ideje.

4. Odločite se za ustrezno tematiko

Če ustvarjate bon za določen dan ali praznično priložnost, izberite pravo temo. Nato vključite elemente, barve itd., ki izražajo duh te priložnosti.

5. Vključite slogan

Kaj pa, če bi v bon vključili slogan ali izjavo o poslanstvu vaše blagovne znamke ali podjetja? Slogan ali citat bo ljudem omogočil, da spoznajo, kaj počne vaša blagovna znamka in kako je koristna za stranko.

6. Uporabite prave barve

Barve lahko vzbujajo naša čustva. Uporabite to moč v svojo korist, tako da izberete barve, ki lahko čustveno povežejo vašo ciljno publiko z vašo blagovno znamko. Vendar se izogibajte preveč barvam, naj bo dizajn vseeno preprost.

oblikovanje-darilnega-bona
Danes najdete na spletu tudi številne predloge za darilne bone

7. Uporabite tipografijo po meri

Pisave so elementi, ki dajejo osebnost vsakemu dizajnu. Vaši darilni boni imajo tudi nekaj besedila. Zato uporabite pisave, ki neposredno govorijo o vašem podjetju.

Če je npr. darilna kartica za otroke, uporabite razigrano pisavo. Če je vaša blagovna znamka uradna, potem uporabite pisave, ki prikazujejo to osebnost vašega podjetja.

8. Izberite prave vizualne elemente

V svoj darilni bon vključite nekaj vizualij, da bodo prejemniki takoj prepoznali vašo blagovno znamko. Morda je to fotografija ali ikona, ki je značilna za vaše podjetje, industrijo in zlasti vašo blagovno znamko.

9. Poskrbite, da izstopa

Vaš darilni bon se lahko spremeni tudi v izjavo o kakovosti vaše blagovne znamke. Ustvarite torej edinstven bon, ki ga še niso videli. Na potencialne stranke mora narediti želeni vtis.

10. Postavitev naj bo preprosta

Prepričajte se, da bo bon preprost in jasen.. Torej mora biti postavitev bona urejena in čista. Za ustvarjanje preprostih, a inovativnih darilnih bonov pustite veliko praznega prostora med elementi v postavitvi.