Bolečine v srednjem delu hrbta

Kaj je bolečina v srednjem delu hrbta

Bolečine v srednjem delu hrbta je včasih težko določiti njen izvor oziroma točno mesto. Morda bi mislili, da imate bolečino v zgornjem delu hrbta, če se nahaja na vrhu hrbta, vendar se dejansko definira kot bolečina v srednjem delu hrbta. Bolečina v srednjem delu hrbta (znana tudi kot torakalna bolečina v hrbtu) se pojavi, ko se bolečina nahaja nad spodnjimi rebri (približno tam, kjer se nahaja vaš pas), med lopaticami in pod vratom. Bolečina lahko je topa in konstantna ali nenadna, ostra bolečina, ki otežuje gibanje.

Bolečina se lahko zmanjša ali poslabša, ko se premikate v različne položaje.

Kaj se dogaja s vašim hrbtom? To se lahko razlikuje, vendar je običajno vzrok eden od teh razlogov:

 • Draženje mišic. V srednjem delu hrbta se nahaja veliko mišici, ki lahko trpijo zaradi bolečih napetosti. Bolečine v srednjem delu hrbta se lahko razvijejo čez čas, če jih preobremenjujete. Lahko je zaradi slabe drže, še posebej, če sedite za mizo ure in ure, ali zaradi ponavljajočega se gibanja, kar imenujemo poškodba zaradi preobremenitve.
 • Težave s sklepi. Lahko nenadoma poškodujete sklepe v hrbtu, na primer med športno poškodbo, ali se lahko naravno obrabljajo s starostjo ali zaradi degenerativnega stanja, kot je artritis. Ni nenavadno imeti drugo zdravstveno stanje, ki vpliva na vaše mišice in sklepe, kot je osteoartritis, hkrati z bolečino v hrbtu.
 • Težave s hrbtenico (disk med dvema kostema v hrbtenici). Če se to zgodi, se bolečina lahko razširi na stranska rebra, še posebej, če se fizično naprezate, ali celo če globoko vdihnete. Lahko se tudi počutite otrdeli v prsih.
 • Stisnjen živec okoli hrbtenice.
bolečine v srednjem delu hrbta in artritis
V hrbtenici se lahko mali hrbtenični sklepi vnamejo, to strokovno imenujemo artritis. Kaj je artritis, zakaj nastane in kako vpliva na bolečine v hrbtu, preberite na povezavi.

Kakšni so vzroki bolečin v srednjem delu hrbta?

Bolečine v srednjem delu hrbta lahko povzročijo različni dejavniki.

Najpogostejši vzrok je slaba drža, sedenje ali stajanje v neprijetnem položaju ter neaktivnost, kar vodi v oslabelost mišic in pritisk na spodnji del hrbtenice, ki povzroči bolečine v križu.

Poleg tega lahko bolečine v srednjem delu hrbta povzročijo poškodbe, kot so zvini mišic ali izpahi vretenc, ter degenerativne spremembe v hrbtenici, ki se pojavijo s starostjo.

Z drugimi besedami, nepravilen položaj telesa in neaktivnost lahko povzročita napetost mišic in bolečine.

Prevelika telesna aktivnost brez ustreznega ogrevanja ali pretirana uporaba mišic v srednjem delu hrbta lahko prav tako povzročita bolečine. Poškodbe, ki povzročajo bolečine, lahko nastanejo zaradi travm, nesreč ali športov.

Degenerativne spremembe v hrbtenici, kot so osteoartritis, hernija diska in spinalna stenoza, prav tako lahko povzročijo bolečine v srednjem delu hrbta. Te spremembe so pogostejše pri starejših ljudeh ali pri tistih, ki imajo prekomerno telesno težo ali so izpostavljeni dolgotrajnemu sedenju.

Vzroki bolečin v srednjem delu hrbta so lahko različni, njihova diagnoza pa je odvisna od simptomov in fizikalnega pregleda.

Zdravljenje vključuje spremembe življenjskega sloga, kot so izboljšanje drže telesa in vadbe, fizikalno terapijo, zdravila proti bolečinam in v nekaterih primerih kirurške posege. Več o tem pišemo v naslednjih poglavjih.

bolečine v srednjem delu hrbta

Kako zmanjšati bolečine v srednjem delu hrbta

Obstajajo različni načini za zmanjšanje bolečin v srednjem delu hrbta, prvi korak pa je ugotoviti vzrok bolečine.

Če je vzrok bolečine slaba drža ali neaktivnost, lahko sprememba življenjskega sloga pomaga pri zmanjševanju bolečin.

Tukaj je nekaj preprostih nasvetov za zmanjšanje bolečin v srednjem delu hrbta:

 • Izboljšajte držo: Ohranjanje ravnotežja med prožnostjo in močjo mišic hrbta je pomembno za pravilno držo in zmanjšanje stresa na hrbtenici. Naučite se, kako pravilno sedeti in stati.
 • Redno vadite: Vadba, kot so raztezne vaje, krepitev mišic in kardiovaskularne vadbe, pomagajo pri krepitev mišic hrbta in izboljšanju gibljivosti.
 • Bolečine lajšajo zdravila: Zdravila proti bolečinam, kot so acetaminofen, ibuprofen ali nesteroidna protivnetna zdravila (NSAID), lahko pomagajo pri lajšanju bolečin. Vendar se pred jemanjem kakršnih koli zdravil posvetujte z zdravnikom.
 • Fizioterapija: Fizioterapija lahko vključuje različne tehnike, kot so masaža, elektromagnetna terapija in terapevtske vaje.
 • Toplota ali mraz: Uporaba toplote ali mraza na boleče področje lahko pomaga pri zmanjševanju bolečin in vnetja.

V vsakem primeru, če bolečine v srednjem delu hrbta ne popustijo ali se poslabšajo, se posvetujte s strokovnjakom. Pomembno je najti pravi vzrok bolečine in določiti najučinkovitejše zdravljenje za vašo specifično situacijo.

kako zmanjšati bolečine v srednjem delu hrbta- hladne obloge

Kdaj morate obiskati zdravnika, ko imate bolečine v srednjem delu hrbta

Če imate bolečine v srednjem delu hrbta, je pomembno vedeti, kdaj je čas, da se posvetujete z zdravnikom. Obstajajo nekatere situacije, v katerih bi morali poiskati zdravniško pomoč, vključno s sledečim:

 • Bolečine v hrbtu trajajo več kot nekaj dni in niso prenosljive.
 • Bolečina se širi na druge dele telesa, kot so roke, noge ali trebuh.
 • Imate težave z uriniranjem ali odvajanjem blata.
 • Imate vročino, slabost ali bruhanje.
 • Bolečina se poslabša ponoči.
 • Bolečina se pojavi po poškodbi, kot je padec ali prometna nesreča.
 • Občutite otrplost, mravljinčenje ali šibkost v rokah ali nogah.

V teh primerih se morate čim prej posvetovati z zdravnikom. Zdravnik bo lahko ocenil vaše simptome in vam priporočil najboljši način zdravljenja. V nekaterih primerih bodo morda potrebni diagnostični testi, kot so rentgenski posnetki, MRI ali CT, da se ugotovi vzrok bolečine v srednjem delu hrbta. Pomembno je vedeti, da je v primeru nenadnih ali hudih bolečin v hrbtu vedno bolje biti previden in se posvetovati z zdravnikom.

Ali so bolečine v srednjem delu hrbta lahko povezane z drugimi stanji

Da, bolečine v srednjem delu hrbta so lahko povezane z drugimi zdravstvenimi stanji. Tukaj je nekaj stanj, ki lahko povzročijo bolečine v srednjem delu hrbta:

 • Težave s hrbtenico – poškodbe vretenc, hernija diska, spinalna stenoza, osteoporoza in druge vrste težav s hrbtenico lahko povzročijo bolečine v srednjem delu hrbta.
 • Mišično-skeletne težave – mišični krči, napetost, izvini in druge mišično-skeletne težave prav tako lahko povzročijo bolečine v srednjem delu hrbta.
 • Težave z notranjimi organi – bolezni notranjih organov, kot so srce, pljuča, jetra ali trebušna slinavka, lahko povzročijo bolečine v srednjem delu hrbta.
 • Težave s prebavo – težave s prebavo, kot so zgaga, refluks želodca ali razjeda na želodcu, lahko povzročijo bolečine v srednjem delu hrbta.
 • Težave z ledvicami – okužba sečil, ledvični kamni ali druge težave z ledvicami lahko povzročijo bolečine v srednjem delu hrbta.
 • Stres in tesnoba – stres in tesnoba lahko povzročita mišično napetost in bolečine v srednjem delu hrbta.
 • Če imate bolečine v srednjem delu hrbta, je pomembno poiskati zdravniško pomoč, da se ugotovi vzrok bolečine in priporoči ustrezno zdravljenje.
Osteoporoza vpliva na bolečine v hrbtu
Osteoporoza je stanje v kosteh, ki zelo poslabša bolečine v hrbtu. Preberite zakaj in kaj storiti.

Katere so možne metode zdravljenja za bolečine v srednjem delu hrbta?

Obstaja več možnih metod zdravljenja za bolečine v srednjem delu hrbta, odvisno od vzroka bolečine in resnosti stanja. Tu je nekaj primerov:

 • Vaje in terapija – vaje in terapija lahko pomagata pri krepitvi hrbtnih mišic in lajšanju bolečin. Fizioterapevt lahko priporoči ustrezne vaje, ki bodo okrepile mišice hrbta in pomagale izboljšati držo.
 • Zdravila – protivnetna zdravila in analgetiki se lahko uporabljajo za lajšanje bolečin in zmanjšanje vnetja v hrbtu.
 • Toplota ali mraz – uporaba toplote ali mraza lahko zmanjša bolečino in vnetje v hrbtu. Topla kopel ali obkladki lahko sprostijo mišice, medtem ko hladni obkladki lahko zmanjšajo otekanje in vnetje.
 • Masaža – masaža lahko sprosti napete mišice in pomaga pri lajšanju bolečin v srednjem delu hrbta.
 • Akupunktura – akupunktura je alternativna terapija, ki lahko pomaga pri lajšanju bolečin v hrbtu.
 • Kirurgija – v redkih primerih je lahko potreben kirurški poseg za zdravljenje bolečin v srednjem delu hrbta.

Pomembno je poiskati zdravniško pomoč, da se ugotovi vzrok bolečine in priporoči ustrezno zdravljenje. Zdravnik lahko priporoči kombinacijo različnih metod zdravljenja ali druge pristope k zdravljenju, odvisno od vašega specifičnega stanja.

Kako elektromagnetna terapija lahko olajša bolečine v srednjem delu hrbta

elektromagnetna terapija pomaga pri bolečinah v hrbtu. Magnetoterapija je znana po tem, da prodre globoko in doseže bistvo, tam kjer bolečina izvira. Uporabljajte jo vsak dan, ko trpite zaradi bolečin v hrbtu, saj magnetna terapija zelo olajša bolečine in skrajša čas trajanja bolečine.

Magus magnetna terapija za bolečine v hrbtu

Magus blazino uporabljajte dvakrat na dan po 30 minut, na programu številka 6 – za ublažitev močnejših bolečin. Veliko blazino postavite na vašo posteljo pod vzmetnico, majhno blazino pa položite neposredno na mesto bolečine. Mala Magus blazina ima močnejše magnetsko polje in se tudi segreje, zato uporabniki, ki imajo bolečine v hrbtu, navajajo, da jim zelo prija in pomaga. Uporaba velike in male blazine Magus prinaša najboljše učinke magnetne terapije, saj olajša bolečine in vpliva na boljše splošno počutje.

Kako lahko preprečim bolečine v srednjem delu hrbta

Obstaja nekaj načinov, kako lahko preprečite bolečine v srednjem delu hrbta v prihodnosti. Tu je nekaj predlogov:

 • Ohranjajte pravilno držo – poskusite sedeti in stati pokonci ter se izogibajte nagibanju naprej ali na stran.
 • Krepite mišice hrbta – redno vadite, da okrepite mišice hrbta. Poskusite vključiti raztezne vaje, kot je joga, da ohranjate gibljivost mišic.
 • Pazite na telesno težo – prekomerna telesna teža lahko obremeni hrbtenico in povzroči bolečine v hrbtu. Zato poskusite ohranjati zdravo telesno težo.
 • Izogibajte se dolgotrajnemu sedenju – dolgotrajno sedenje lahko povzroči napetost v hrbtu. Poskusite vsakih 30 minut vstati in se sprehoditi.
 • Uporabljajte pravo opremo – izogibajte se nošenju težkih torb ali nahrbtnikov in če jih morate nositi, poskusite enakomerno razporediti na obeh straneh telesa. Uporabljajte tudi udobno obutev, ki podpira vašo stopalo in hrbtenico.

Poleg teh preventivnih ukrepov je pomembno redno obiskovati zdravnika, da se odkrijejo morebitni problemi v zgodnji fazi. Prav tako poslušajte svoje telo in ne ignorirajte bolečin v hrbtu. Zgodnje posredovanje lahko prepreči nadaljnje težave v prihodnosti. Za preprečevanje vseh vrst bolečin v hrbtu poiščite informacije in nasvete na povezavi Priporočila za preprečevanje bolečin v hrbtu.

Koliko časa običajno trajajo bolečine v srednjem delu hrbta

Trajanje bolečin v srednjem delu hrbta se lahko razlikuje glede na vzrok in resnost bolečin. V nekaterih primerih lahko bolečine v hrbtu trajajo samo nekaj dni, medtem ko v drugih primerih lahko trajajo tedne ali celo mesece.

Če bolečine povzročajo napetost mišic ali blage poškodbe, običajno trajajo samo nekaj dni do enega tedna. Vendar, če bolečine povzročajo hernijo diska, artritis ali druge resnejše težave s hrbtenico, lahko trajajo dlje časa in zahtevajo zdravniško intervencijo.

Pomembno je zapomniti, da če bolečine v hrbtu trajajo več kot nekaj tednov ali se poslabšajo, bi se morali posvetovati s svojim zdravnikom. Vaš zdravnik bo lahko ocenil vaše stanje in priporočil ustrezne terapije za lajšanje bolečin in izboljšanje funkcije hrbta.

Video o lajšanju bolečin v srednjem delu hrbta ( angleški jezik ):

VIRI:
lajšanje bolečin v križu