Kako prodajati preko interneta – Adwords vs. SEO iz prakse (POSODOBLJENA VSEBINA 2.DEL)

Spodaj si lahko, v posodobljenem članku, podrobno ogledate 2 primera kako prodajati preko interneta. Pri katerih, tako kot za večino, ostalih zapisov na mojem blogu, gre za prodajne načine preko Googla.

V zapisu sta najprej opisana 2 načina prodaje preko Googla ter prednosti in koristi enega in drugega, nato pa še primeri prodaje različnih produktov in storitev.

.

Dve možnosti prodaje preko Googla
(ki ju večina že pozna)

.

prodaja čez adwords ali seoV osnovi obstajata preko interneta (preko iskalnika Google) dve možnosti prodaje:

 • prodajamo s pomočjo plačljive Adwords kampanje (zakupimo ključne besede, na katere želimo, da se naš oglas pojavi na prvi strani Googla). Povezava do Adwords  orodja, tukaj.

 • prodajamo brez plačila oglaševanja (SEO), pri čemer pa moramo poskrbeti, da se naša spletna stran, na prvi strani Googla pojavi, čim višje med “naravnimi prikazi”. Prispevek z razlago kaj je SEO, je na povezavi.

.

Kdaj se odločiti za prodajo preko Adwords plačljivih oglasov?

.

Logično je, da bomo preko plačljivih oglasov prodajali v primerih, ko se naša spletna stran, ne nahaja na prvi strani Googla, na nam pomembne ključne besede (hkrati, pa se nam s prodajo mudi). Tak primer je npr. prodaja artiklov npr. sezonskega značaja (božični in novoletni okraski, darila za valentinovo, nagrobne sveče, sončne kreme, ipd….).

.

Če nismo prisotni s svojo spletno stranjo na prvi strani Googla po naravni poti, bomo praktično brez plačljivih oglasov, nevidni. Po nekaterih podatkih (1),  kar 95% iskalcev in uporabnikov Googla, nikoli ne išče na drugi Googlovi strani, torej smo dejansko brez plačlljivih oglasov, nevidni.

.

Poglejte spodnjo raziskavo (vir: SearchEngineWatch):

.

iskanje na drugi strani googla

.

Hkrati se zelo splača prodajati preko Adwords sistema takrat, ko imamo v teku kakšno prodajno akcijo (npr. za nakupe do konca meseca, za nakupe do konca sezone, ipd,…)

.

Dodatno:
Why use Adwords? Here are 10 reasons – Wordstream
5 reaons your business should use adowrds – Forbes

.

Kdaj se splača prodajati preko interneta (Googla)
brez plačljivih oglasov?

.

Za neplačljivo spletno prodajo zastavimo načrt najmanj 6 mesecev pred začetkom sezone za naše artikle oz. storitve. Razlog je v tem, da (pri že uveljavljenih spletnih straneh), lahko traja tudi do 6 ali več mesecev, da bomo na prvi strani Googla, pa še to vam ne bi smel nihče zagotavljati.

.

Če se naša sezona začne npr. marca, ko se začne pomlad, je kampanjo za “pohod” na prvo stran Googla smiselno začeti že okrog oktobra pred marcem. Tak primer je prodaja npr. namakalnih sistemov ali pa nadstreškov za terase in avtomobile. Namakalne sisteme prodajalci praviloma postavljajo na dvorišča, travnike, športna igrišča in za kmetijstvo, pred sezono. Enako velja za pravzaprav vse vrste nadstreškov.

.

Hkrati se SEO bistveno bolj uporablja pri BTB prodaji (slika, vir: HattrickAssociates):

.

.

Če torej načrtujemo prodajo preko naše internetne strani, brez, da bi za večjo vidnost naše spletne strani, plačevali plačljive oglase, jo načrtujemo najmanj pol leta pred našo glavno prodajno sezono.

.

Dodatno je dobro vedeti tudi katere stvari se splačajo prodajati preko plačljivih Googlovih kampanj, katere produkte in storitve pa se splača zastaviti na “organsko”, naravno prodajo (preko čim višje pozicije na prvi strani Googla).

.

Glavni razliki med SEO in PPC prodajo, pa boste razbrali iz spodnje slike:

.

prodaja čez različne spletne kanale primerjava
Investicija v SEO se povrne na dolgi rok (a zagotavlja rast), investicija v Adwords kampanje (t.i. pay per click = PPC kampanje) je odvisna od budžeta, ki ga imamo namen vložiti v oglase. In traja dokler kampanje plačujemo.

.

Kaj se splača prodajati preko Adwords oglasov?

.

Adwords plačljive kampanje (zakupi ključnih besed, s katerimi se želimo pojaviti na prvi strani Googla) so zelo primerne za zelo raznovrstne artikle, ker pa je cena oglaševanja odvisna od cene klika za posamezno ključno besedo, se splača najprej dobro preučiti katere ključne besede sploh zakupiti.

Logično, da velike firme in podjetja, v Google Adwords kampanje lahko vlagajo ogromno denarja in so praktično ves čas prisotne na prvih straneh Googla, drugi pa, v odvisnosti od svojega marketinškega proračuna, pač nekoliko manj.

Najlažje odkrijemo ključne besede, ki se jih splača zakupiti preko Adwords plačljivih oglasov tako, da smo pozorni za katere besede je naša konkurenca nastavila plačljivo kampanjo (več kot je konkurentov “vklopilo” oglase na neko ključno besedo, bolj je ta, po vsej verjetnosti, tržno zanimiva).

.

Spodaj lahko vidite recimo primer, ko je ključno besedo “vzmetnice” zakupilo kar 5 oglaševalcev.
Ko uporabniki vtipkajo v Google izraz “vzmetnice”, se zraven naravnih zadetkov, pokaže še 5 spletnih strani (ki jim je očitno pomembno, da so na to ključno besedo, na prvi strani Googla):

prodaja vzmetnic na prvi strani googla

.

Kaj se splača prodajati preko Adwords oglasov, enostavno preverimo tako, da v iskalnik vtipkamo posamezne ključne besede in preštejemo koliko “aktivnih” oglasov se je pojavilo na to ključno besedo, na prvi Googlovi strani.

.

Priporočam, da aktivne kampanje vaših konkurentov spremljate več dni zaporedoma in ob različnih urah v dnevu (ker Adwords omogoča oglaševalcem tudi nastavitev kdaj se naj oglas pojavi (ob kateri uri, ob katerih dnevih, na kakšni lokaciji, ipd….).


Načeloma velja, da dražji kot je produkt oz. storitev, bolj se splača oglaševati preko Adwords oglasov (ker nam že ena ali dve prodaji povrneta stroške oglaševanja).

Hkrati se vklop Adwords kampanje priporoča tudi pred vsakim “zagonom” SEO kampanje (kampanje za dvig spletne strani na točno določene ključne besede, na prvo stran Googla), tudi zato, da še pred SEO aktivnostmi izmerimo ali naša spletna stran sploh prinaša povpraševanja in kupce. Priporočam še: Kdaj se SEO splača?

Nima namreč smisla začeti s polletno SEO kampanjo za dvig ene ali več ključnih besed na prvo stran Googla, čez pol leta pa ugotoviti, da smo sicer na prvi strani Googla, a naša spletna stran, ne “generira” povpraševanj oz. nakupov (če imamo spletno trgovino).

.

Tistim, ki se zanimate za Adwords oglaševanje, bo sigurno prav prišel še spodnji video:

.

 

.

.

Kdaj se splača prodajati preko interneta, čez SEO?

.

Ko si lahko privoščimo čas za bolj premišljeno/strateško spletno prodajo, je SEO sigurno bolj primeren prodajni kanal.

.
SEO nam bo, po izvedeni kampanji, prinašal stranke in kupce, tudi, ko več ne bomo aktivno “napadali” pozicij na prvi strani Googla, zato je zelo dober za to, da denar, ki nam po doseženih prvih mestih na prvi strani Googla, ostane, usmerimo v raziskovanje novih ključnih besed preko katerih bomo še povečali prodajo.

.

Priporočam še:
Why SEO in necessary – Moz
SEO vs. PPC . Differences, pros, cons & an integrated approach – SearchEngineLand

.

Za katere izdelke in storitve se splača vklopiti Adwords kampanjo in hkrati graditi SEO?

.

Odvisno od tega, koliko denarja (in virov) imamo na voljo, obstajajo izračuni, ki pravijo, da je povprečno povečanje prodaje, če smo na prvi strani Googla s plačljivim oglasom in še s SEO, najmanj 5% (2, 3, 4).

.

Na podlagi tega podatka in podatkov o stroških Adwords in SEO kampanje si zdaj lahko zelo preprosto izračunamo ali se nam splača za določeno ključno besedo, zakupiti tako plačljive oglase, kot tudi graditi SEO.

.

Za lažjo predstavo vzemimo, da nam prvo mesto, na prvi strani Googla, po SEO poti, navrže med cca. 20 in 30% klikov…. (vir: Moz, slika spodaj):

.

koliko klikov dobim na prvi strani

.

Če imamo nek produkt, ki ga na mesec vtipka v Google npr. 500 ljudi, pomeni, da si lahko v najslabšem primeru, s pozicijo 1 po organski poti, od tega obetamo približno 100 klikov.

.

Če imamo povprečen obrat spletnih obiskovalcev v kupce, npr. 5 % (to merimo s konverzijo), pomeni, da si s prvo pozicijo po naravni poti, lahko obetamo, cca. 5 nakupov.

.

Zdaj samo preverimo stroške Adwords in SEO kampanje in izračunamo po kateri poti se nam splača prodajati čez Google (morda tudi po obeh).
.

Primeri prodaje preko interneta

.

Ker je najlažje različne primere prodaje preko interneta, pokazati in razložiti na dejanskih primerih, vam v spodnjih primerih pokažem kako sam, preko različnih spletnih strani, prodajam različne produkte in storitve.
.

Primer 1 – Kako prodajati preko interneta produkte (v spletni trgovini)

..

prodaja čez internetno trgovinoMoj primer spletne prodaje (kot affiliate partner) je spletna trgovina Omega3.s (kjer gre v glavnem za prodajo prehranskih dopolnil, naravne kozmetike, daril in vsega kar je povezano z zdravjem):

Pogoj za prodajo s pomočjo spletne trgovine, je seveda, da spletno trgovino najprej sploh postavite.

.

Priporočam: 5 točk, če želite zastaviti dolgoročen in trajen razvoj spletne prodaje (čez spletno trgovino).

.

V spletno trgovino “naložite” vašo ponudbo (priporočam: Kako vnašati produkte v spletno trgovino), potem pa je TAKOJ čas, da začnete razmišljati o načinu promocije vaše spletne trgovine. Preko Googla, ste iz zgornjega poglavja razbrali, da sta metodi za promocijo (pritegovanje spletnega prometa) dve.

.

Za učinkovito prodajo preko spletne trgovine je pomembno, da:

.

 • imate produkte (ali storitve), po katerih je dejansko povpraševanje preko Googla. To preverite z načrtovalnikom ključnih besed (Google keyword planner) ali katerim drugim orodjem, (npr. KW finder). Ta orodja vam povedo koliko spletnih uporabnikov Googla, na mesec vtipka, določeno ključno besedo, v iskalnik.

Npr. ključno besedo “msm prah” (to je zdravilni mineral lepote), v povprečju, na mesec v Google vtipka, 1600 spletnih uporabnikov.

.

Poglejte spodnjo sliko

.

.

število iskanj v googlu

.

 • za uspeh prodaje preko spletne trgovine je pomembno, da imate spletno trgovino izdelano tako, da je produkt lepo prikazan in razumljivo in enostavno opisan. Cena izdelka naj bo vidna takoj, ko spletni uporabnik, na stran pride.

.

 • hkrati naj bo pot nakupa produkta (pot do zaključka prodaje/košarice) oddaljena največ tri klike. Obenem pa pri vsakem produktu razmislite kakšen je odgovor na vprašanje: zakaj bi nekdo kupil pri vas in ne pri nekom drugem. To je namreč t.i. USP (unique selling proposal, ki vašo ponudbo loči od konkurence). Več: Kaj je USP – Wikipedia.

.

Dodatni, delujoči nasveti, če prodajate preko spletne trgovine
(ki jih res ne spreglejte)

.

 • vašo spletno trgovino lahko nastavite tako, da aplikacija sama pokaže produkte, ki so sorodni ali priporočljivi k nakupu že izbranega artikla. Na ta način boste povečali prodajo tudi drugih artiklov, metoda pa deluje zato, ker priporočljive produkte ponudite tistim, ki so že izkazali določeno stopnjo zaupanja do nakupa pri vas.

.

 • za enostaven in hiter postopek naročila, omogočite v vaši spletni trgovini, nakupe preko različnih plačilnih možnosti (ob dostavi, po predračunu, s paypalom,….)

.

 • skozi spletno trgovino omogočite Live chat. Ta omogoča, da obiskovalci vaše spletne trgovine, postavijo vprašanja pred nakupom, Live chat pa dokazano (4, 5) prispeva k vzpostavitvi in izboljšanju stopnje zaupanja pri obiskovalcioh spletne trgovine.

.

 • k produktom dodajte reference strank (ki naj bodo resnične). Pridobivanje referenc za nakupe vaših produktov lahko spodbujate preko socialnih omrežij ali z dodatnim % popusta pri naslednjem nakupu, za stranke, ki so dovolile objavo njihovega mnenja o produktu. Hint: po referencah povprašajte čimprej po nakupu (ko so kupci še vroče navdušeni nad nakupom).

.

Primer 2 – Kako prodajati preko interneta produkte, ki nimajo vnaprej znane cene

.

pridobivanje povpraševanj za vgradne omareMoj primer takšne prodaje preko interneta, je npr. spletna stran vgradneomare.eu. Ali pa spletna stran Mizarstvo.si (kjer prav tako iščem kupce vgradnih omar po naročilu).

Dražje storitve in produkti, ki so izdelani npr. po naročilu (kuhinje po meri, svetovalne storitve, itd…) ne morete prodajati v spletni trgovini.
.

Te preko internetne strani prodajate tako, da za njih pridobivate povpraševanja.

.

V primerih prodaje preko interneta na način pridobivanja novih povpraševanj je pomembno predvsem, da:
.

 • poskrbite za hitro odzivnost na posredovana povpraševanja

.

 • poskrbite za ustrezno segmentacijo povpraševanj (na firbce, primerjalce cen, tiste, ki jih zanima samo cena in vroče kupce). Najboljše prodajalce usmerite na vroča povpraševanja.

.

 • poskrbite za izdelan proces zaključevanja prodaje (na terenu, preko telefona, itd…), ker spletni uporabniki oddajo povpraševanja preko več spletnih strani, najboljši izplen prodaje pa imajo najhitreje odzivne spletne strani in tisti, ki najhitreje zaključijo prodajo. Hint: nič vam ne koristi, če imate najboljšo stopnjo odzivnosti na povpraševanja, če vaša prodaja ne zna zaključiti prodajnega procesa.

.

Priporočam še video: 5 nasvetov za spletne strani, ki pridobivajo povpraševanja (leads):

.

.

Nasveti, ki delujejo v prodaji tako preko spletnih trgovin kot pri pridobivanju povpraševanj

.

Prodaja preko interneta je dokazano (6) bolj učinkovita, če na spletno stran vključite naslednje elemente:
.

 • kontaktne podatke, podatke o sedežu podjetja, slike in informacije o podjetju

.

 • reference in izjave strank

.

 • predstavite dejanske primere nakupov oz. rešitev, ki jih vaši produkti in storitve, odpravljajo

.

 • imate čisto, jasno in pregledno spletno stran

.

 • imate spletno stran, prilagojeno mobilnim napravam

.

 • imate spletno stran, ki se nalaga hitro (čas nalaganja pod 2 sekundi)

.

 • če za slike uporabite realne slike produktov in storitev (in ne kataloških slik)

.

 • če je na spletni strani manj reči, kot več (preveč menijev in preveč vsebine, uporabnika zmede)

.

Priporočam še:

.

Do brezplačnega poglavja, pridete s klikom na sliko.

.

*******************

Moj prvi zapis na temo Kako prodajati preko interneta (spodaj), sem spisal okrog leta 2015. Objavljenega ga puščam z namenom, da blogerjem, ki se tudi sami podajajo na pot spletne prodaje, pokažem, kako se lahko njhovo razmišljanje, stil pisanja in tehnika, izboljša, če bodo na svoji blogerski poti vztrajali in pridno trenirali.

.

.

Zakaj je pomembno, da smo s svojimi spletnimi vsebinami, uvrščeni čim višje?

.

Večina člankov, ki jih objavljam tukaj na blogu, je tako ali tako namenjena nasvetom kako prodajati preko interneta. Tisti, ki ste prišli prvič na ta blog, upam, da si boste vzeli čas in preleteli vsebine.

Med njimi je precej konkretnih o tem kako prodajati preko interneta (npr. kako iščemo kupce s pomočjo analize ključnih besed, kako pišemo vsebine, da je naša spletna stran, uvrščena visoko v Googlu,…), precej pa tudi takšnih s katerimi poskušam pokazati kaj je pomembno pri prodaji preko interneta, kako strukturirati stran, na kaj biti pozoren in podobno.

Skratka, vzemite si čas…. ker to kar pišem, doživljam, živim in predvsem delam, tudi na lastnih spletnih projektih.

Če se boste res poglobili v moje članke, boste med njimi našli tudi takšne, kjer pišem o tem kako in kje ga biksam sam, kako kaj ne uspe in skratka tudi napake, ki pač pri vsakem delu, nastanejo.

.

Kako prodajati preko interneta – začetek

.

Za prispevek v nadaljevanju sem se za pomoč pri tem kako prodajati preko interneta, tokrat odločil, najprej pokazati zakaj je sploh pomembno, da smo s svojo spletno stranjo, uvrščeni v Googlu, visoko. V bistvu čim višje (priporočam tudi branje Kako razvijati sistem prodaje).

Večina ljudi, lastnikov spletnih strani, nam bo povedala, da je razlog, da smo uvrščeni visoko v iskalniku Google v tem, da pač prvo stran obišče največ ljudi in, da se na prvi strani “vse dogaja”.

Kar pomeni, da večina podjetnikov, zelo dobro ve, da je dobro biti s svojo spletno stranjo uvrščen visoko.

Hec pa je v tem, da imam občutek, da vseeno veliko podjetnikov, ne ve, kako zelo je pravzaprav pomembno biti na visokih pozicijah, če se misli iti spletnega nastopa resno.

Razložim (s slabo novico 🙂 in sliko spodaj):

.

kako prodajati preko interneta
Razlika med kliki na organske zadetke, glede na njihovo uvrstitev v iskalniku. Vir slike: Relevance.

.

Biti na prvem mestu, pomeni “ujeti” 18,2% vseh klikov, ki se zgodijo na prvi strani Googla.

Dam primer:

 • če smo na ključno besedo x, ki ima recimo 5000 mesečnih iskanj v Googlu, prvi, bomo na mesec “ujeli” 910 klikov.
 • če smo deseti, bomo teh klikov “ujeli”, 52

Po domače: razlika med “biti prvi” in “biti deseti” na prvi strani Googla je 17 kratna.

Bom šokantno, katastrofalen še naprej.

Če pogledamo samo razliko med “biti prvi” in “biti drugi” (na isti, prvi strani Googla) je že samo ta, skoraj 90%.

.

Drugi primer

.

Ta podatek je servirala druga spletna hiša: First.com.au (looks like australian mate :))
Katastrofo prikazuje spodnji graf:

.

prodajanje preko interneta
Biti ali ne biti prvi. Razlike.

 .

Z rdeče sem označil podatek, ki ga ne smemo spregledati.
Skoraj 95% vseh organskih klikov gre na prvih 10 zadetkov (nekaj jih odleti na priporočene iskalne fraze na dnu, ipd….).

Z zeleno sta označeni oznaki, da boste videli, da graf ločuje klike na plačljive in neplačljive prikaze.

Poglejte podrobno prvi stolpec.
Poglejte koliko % klikne na plačljive prikaze in koliko na neplačljive in, če vam po tem ni jasno zakaj vse več podjetij zanima kako prodajati preko interneta na organski način, potem ne vem, kdaj vam bo.

Primerov in “argumentov” o teh razlikah in pomembnosti na kakšni poziciji se s svojimi spletnimi vsebinami nahajamo v iskalnikih, je na tone.

Z malenkost odstopanji med študijami (in različnimi ključnimi besedami), jih večina kaže podobno sliko.

.

Če skrajšam in, če zapišem kako na svojih e projektih delam sam:

 • če me na targetirane besedne zveze ni na prvih petih mestih, je spletni projekt “failure”. In delo preprosto ni dokončano. Pika.

Predlagam, da podobno drzno in trmasto zastavite cilje sebi (priporočam tudi branje: Kako si postaviti cilje in Kako sproti preverjati ali spletna stran napreduje?).

.

Kako prodajati preko interneta – faza 2

.

Zdaj, ko razumemo, zakaj je ključno, da se trudimo in borimo za prve pozicije (in, da je vse ostalo spletno “igračkanje”), logično sledi nekaj izkustvenih:

 • spletno stran si bomo dali izdelati pri hiši, ki sama dosega z določenimi besedami visoke pozicije
 • spletno stran si bomo dali izdelati pri hiši, ki sama gradi spletni posel (prodajo)
 • spletno stran si bomo dali izdelati pri hiši, kjer jim ni “problem” deliti znanje in izkušnje kako prodajati preko interneta

Razložim:

 • Če naš potencialni partner, za katerega razmišljamo, da nam bo izdelal spletno stran, sam s svojo stranjo, že dosega visoke (prve) pozicije (na več besed), je to, logično, večja referenca, kot, če nam spletno stran izdela spletna hiša, ki sicer stranke dobiva čez npr. telefon. Ali na terenu.
 • Če se naš bodoči spletni partner, tudi sam ubada s tem, kako prodajati preko interneta in nenehno dela na izboljšavah spletne prodaje, je to sigurno boljše, kot, če za nasvet vprašamo nekoga, ki pač to storitev ponuja, počne pa v življenju nekaj drugega. Priporočam članek: Kako se lotiti izdelave spletne strani.
 • Zadnje, a najpomembnejše: če bodoči kandidat za pomoč pri vašem spletnem nastopu nima namena transparentno deliti z vami metod in izkušenj ter znanja, bi jaz na vašem mestu, nanj gladko pozabil. Ker je to enostavno podobno temu, kot, da nekomu zaupam izdelavo hiše, pri čemer pa mi ta ne želi zaupati, iz kakšnega materiala in na kak način, bodo postavljeni, temelji. Simple as that.

Najboljši, najkrajši in najbolj jasen napotek kako ugotovite ali bodoči spletni “izbranec” ve kaj govori, je v citatu spodaj:

.

kako prodajati preko spleta
Če nam ni razloženo enostavno, potem je možno, da tudi razlagatelj sam ne razume.

.

Največ se naučimo, če se vržemo v vodo

.

Čisto za konec.

Vem, da znajo marsikomu moji zapisi biti filozofsko se ponavljajoči in občasno manj koristni. To je logično.

A, kljub zapisanim žnj besedam in vsem napotkom, ki jih najdete na mojem blogu, na koncu o tem ali se boste ali ne, naučili kako prodajati preko interneta, odloča samo ena reč.

In to je:

Ali se boste vrgli v vodo ali boste raje “brali in preučevali”.
Plavanja se naučimo v vodi.

.

internetna prodaja

.

Uspešno vsem.
In javite kaj ali ste v akciji ali “o njej še razmišljate”.

p.s.:
I am always very interested to work with people, ki so v akciji 🙂

.

.

Kako prodajati preko interneta – Adwords vs. SEO iz prakse (POSODOBLJENA VSEBINA 2.DEL)
4.8 (96.67%) 6 votes